در همایش «میثاق جامعه مدنی با مسئولان برای آسمان آبی»، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور به معاونان سه وزارت خانه نفت، صنعت، معدن و تجارت و نیرو که به جای وزرا حضور یافته بودند، اجازه سخنرانی نداد.
در این همایش که مورد بی مهری مقامات دولتی قرار گرفته بود، حاضران طی شعارهایی خواستار لغو مجوز شکار و آزادی محیط بان دنا شدند.
محیط زیست درد مشترکی است که جامعه مصرف گرای امروز ایران حساسیت خود را نسبت به آن از دست داده است. اگر پیشینیان این مرز و بوم برای شکسته شدن درختی اندوهگین می شدند، امروز تعرض به طبیعت و استفاده بی وریه از منابع آن حق طبیعی پنداشته می شود.
اکنون در مناطق شمالی با رشد بنگاه های معاملات املاکی روبرو هستیم که با سوء استفاده از خلاء قانونی مزارع را ابتدا تقسیم و بعد ساخت و ساز می کنند، در چهارگوشه کشور با هزاران حلقه چاه غیرقانونی روبرو هستیم و در شهرها مردم نظاره گران بی توجه عوارض آلودگی هوا از جمله سونامی سرطان کودکان و مشکلات عدیده تنفسی خیل شهروندان هستند.
اما، دکتر صادق زیبا کلام یکی از سخنرانان در همایش «میثاق جامعه مدنی با مسئولان برای آسمان آبی» بود که در اعتراض به عدم حضور وزرا گفت: اگر اینجا مثلا یک مراسم مذهبی بود و قرار بود شب خبر ۲۰:۳۰ آن را پخش کند همه وزرا در آن حضور پیدا میکردند.
وی افزود: چون این برنامه مابهازای چندانی برایشان ندارد دلیلی ندارد وقتشان را تلف کنند. باید پرسید چرا در جامعه ما توجه به محیط زیست باب نیست؟ و یا مثل کشورهای توسعهیافته که احزاب و NGO های محیط زیستی دارند چنین چیزهایی در کشورمان نداریم و یا اینکه چرا رهبران مذهبی و سیاسی، اصولگرایان و اصلاحطلبان و ائمه جمعه دغدغه محیط زیستی ندارند.
زیبا کلام با اشاره به نبود هلیکوپتر برای خاموش کردن آتش سوزی جنگل های گیلان گفت: باید دید در سپاه، نیروی زمینی و نیروی هوایی و وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی چقدر هلیکوپتر داریم که حتی یکی از آنها برای خاموش کردن آتش جنگلها استفاده نمیشود.
وی ادامه داد: چقدر برای این نهادها بودجه صرف میکنیم اما برای خاموش کردن آتشسوزی جنگلها، خشک شدن رودخانهها و دریاچهها و حل آلودگی هوا اقدامی نمیشود.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: اشکال اساسی حل معضلات محیط زیستی کشور نبود متولی است؛ چرا که قانون آن را یک وظیفه عمومی تلقی کرده و بر خلاف آنکه همه چیز در این مملکت صاحب دارد محیط زیست بیصاحب باقی مانده .
وی در خاتمه صحبت هایش اظهار داشت: باید در یک اقدام اساسی دست به کودتای رسانهای بزنیم و پس از اینکه از این سالن بیرون رفتیم به هر کس که رسیدیم بگوییم که دریاچه ارومیه در آمریکاست؛ چون اگر در آمریکا بود در هفته یکی دو بار این موضوع جزو برنامههای پربیننده صدا و سیما میشد و تا کنون صدا و سیما دهها مستند ساخته بود که خشک شدن ارومیه در امریکا چه فاجعه بزرگی است.
فار غ از این انتقادات، واقعیت این است که اگر حس مسئولیت جمعی نسبت به محیط زیست در دل شهروندان بر انگیخته شود، فرآیند احساس مسئولیت متقابل مردم- دولت شکل گرفته و در پس آن، احاس وظیفه جمعی در قبال محیط زیست، راه حل مشکلات را به همراه خواهد آورد.